Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ / ROBOT DREAMS

Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ / ROBOT DREAMS

101 λεπτά

Animation

Ισπανία

2023

Σκηνοθέσία

Πάμπλο Μπέργκερ

υπόθεση

Ο ΝΤΟΓΚ είναι ένας μοναχικός σκύλος που ζει στο Μανχάταν και έχει βαρεθεί να μένει μόνος. Μια μέρα αποφασίζει να φτιάξει για τον εαυτό του έναν φίλο, το ΡΟΜΠΟΤ. Η φιλία τους μεγαλώνει, μέχρι που γίνονται αχώριστοι, και η ζωή τους αποκτά το ρυθμό της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του ’80. Όμως μια καλοκαιρινή νύχτα, ο σκύλος με μεγάλη λύπη, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το ρομπότ στην παραλία. Θα ξανασυναντηθούν;

Mία συγκινητική ωδή στη φιλία από τον Ισπανό Πάμπλο Μπέργκερ ο οποίος βασίστηκε στο κόμικ “Robot Dreams” της Σάρα Βαρόν, μιας από τις γνωστότερες εικονογράφους και graphic artist της Αμερικής. Οι ήρωες σε όλα τα βιβλία της είναι ένα πλήθος ζώων με ανθρώπινη συμπεριφορά που συνυπάρχουν σε μια αναγνωρίσιμη, νοσταλγική Νέα Υόρκη, αντανακλώντας την ποικιλομορφία εθνικοτήτων και φυλών που κατοικοεδρεύουν στο Μεγάλο Μήλο.

«Όταν έπεσε στα χέρια μου τo κόμικ αυτό, το “καταβρόχθισα””, εξομολογείται ο Πάμπλο Μπέργκερ (Blancanieves). «Mε έκανε να γελάσω και να κλάψω, και κυρίως να στοχαστώ πάνω στη φιλία -που είναι ταυτόχρονα δυνατή αλλά και εύθραυστη. Για το πέρασμα του χρόνου, για τα εμπόδια, αλλά και για το πώς τα ξεπερνάμε. Καθώς το διάβαζα σκεφτόμουν τους φίλους μου, αυτούς που είναι ακόμα στο πλευρό μου, αλλά και αυτούς που έχασα κάπου στην πορεία. Γιατί συνεχώς θέτουμε σε δοκιμασία τις σχέσεις μας; Το βιβλίο αυτό με έκανε να συμφιλιωθώ με την απώλεια αγαπημένων προσώπων, και αυτό ήταν το βασικό κίνητρο για να κάνω την ταινία».

Η ταινία, που έκανε την πρεμιέρα της στις Κάνες, γυρίστηκε σε 2D animation με το βλέμμα στραμμένο στο σύγχρονο κοινό, αλλά αντλώντας παράλληλα ως έμπνευση από το παραδοσιακό animation. Ο σκηνοθέτης αξιοποίησε ταλέντα όχι μόνο από τον χώρο του animation αλλά και από τις ταινίες live action, θέλοντας να δημιουργήσει «ατόφιο σινεμά», αυτή τη φορά όμως με όχημα το animation, ένα μέσο «που σου χαρίζει απόλυτη ελευθερία». Σχεδιαστικά, οι γραμμές είναι καθαρές και λιτές, ενώ «η έμφαση δίνεται στα μάτια, κάτι που άντλησα από τη δουλειά μου με τους ηθοποιούς στις προηγούμενες δουλειές μου».


Ένα ξέφρενο ταξίδι, μια πανδαισία ήχων και εικόνων, γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές με ήρωες μια πολύχρωμη ζούγκλα Νεοϋορκέζων, που θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους!
Η μουσική συμπρωταγωνιστεί μέσα από πασίγνωστες μελωδίες όπως τα September των Earth, Wind & Fire και Let’s Go των The Feelies.


Το animation της χρονιάς!

FESTIVALS

Βραβείο Καλύτερου Ευρωπαϊκού Animation - Eυρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2023, Bραβείο Kαλύτερης Tαινίας - Φεστιβάλ Animation Ανεσί